Преку мрежа на доброволни противпожарни друштва, до подобра цивилна заштита на луѓето и природата во Република Северна Македонија!!!

Основни информации: ИМЕ НА ПРОЕКТОТ:  „Преку мрежа на доброволни противпожарни друштва, до подобра цивилна заштита на луѓето и природата во Република Северна Македонија!!!“   Назив на организацијата: Доброволно противпожарно друштво Свети Николе Област на делување: Доброволен противпожарен сервис – цивилна заштита Времетраење на акцијата е 7 месеци   Резиме на акцијата: Доброволниот противпожарен сектор во…

Ги учиме најмладите за опасностите и постапките за безбедност при пожари

Проект: „Ги учиме најмладите за опасностите и постапките за безбедност при пожари“ во рамките на проектот СМАРТ Балкан – Граѓанско општество за поврзан Западен Балкан, кој го спроведува Центарот за истражување и креирање политики (ЦИКП) во партнерство со Centar za promociju civilnog drustva (CPCD) и Институтот за демократија и медијација (ИДМ), финансиски поддржан од Министерство…

Еразмус+ Градење на капацитетите во областа на стручното образование и обука

Подолу можете да го преземете краткиот опис за проектот Еразмус+ Градење капацитети во областа на стручното образование и обука. Започнат парнерски проект од програмата на Европската комисија ERASMUS + за градење на капацитети од областа на стручното образование и обука за возрасни со наслов: Име на проектот „Зајакнување на отпорноста и еластичноста со решенија насочени…

Донација за три доброволни противпожарни друштва

На 22.10.2021 г. амбасадорката Анке Холштајн и претседателите на ДППД „Свети Николе“, Благој Тосевски, ДППД „Бајрам Мифтари“, Артан Демири и ДППД „Дојран“, Стојанчо Шулев потпишаа договор за донација на техничка и заштитна опрема во вредност од 22.900,- евра. Амбасадорката Холштајн нагласи: „Волонтерството е китот на едно општество“ и им се заблагодари на доброволните пожарникари за нивната…

Анализа на ДПД-а

Веќе триесет години Република Северна Македонија, не поседува официјална статистика за бројот на активни доброволни противпожарни друштва, нивните човечки и материјално-технички  капацитети. Ваквото непостоење на релевантни информации е резултат на неактивноста на надлежната институција – Републичкиот противпожарен сојуз на Република С. Македонија (РППС), при што остави голем простор за шпекулација и манипулација со бројките на…

КОНЕКТ – Донаторски кружок

Донаторскиот кружок е облик на здружување на повеќе индивидуални филантропи за донирање средства во граѓански организации. Кружоците им овозможуваат на граѓаните и на семејствата да донираат паметно и здружено да направат промена во заедницата. На Донаторскиот кружок, кој беше во организација на здружението „Конект“ на 29.12.2020г. под мотото „Да донираш е љубов“, над 150 граѓани…

Софистицирана ПП опрема набавена од страна на Германска амбасада Скопје

На 21 април 2017 година амбасадорката д-р Алтхаузер, градоначалникот на општина Свети Николе, г-динот Зоран Тасев и раководителот на Доброволното противпожарно друштво, г-динот Благој Тосевски потпишаа договор за донација и финансирање на опрема во вредност од 5.545 евра. ДПД Свети Николе постои од 1935 година и претставува непрофитно граѓанско здружение, кое е активно во случај…

Доброволните противпожарни друштва, активни општествени чинители!!!

– Општи опис на проектот Развој на доброволниот противпожарен сектор во Република Северна Македонија преку мапирање и идентификување на постоечките доброволни противпожарни друштва, нивните човечки и материјално-технички  капацитети, ресурси и потреби, а во насока  на градење на модерен, стабилен и функционален доброволен противпожарен сектор во државата, како еден од најсуштествените за безбедноста на целокупната заедница и заштита…

Работи на себе за да можеш да им помогнеш на другите!!!

Доброволното противпожарно друштво Свети Николе (во понатамошниот текст: ДПД Свети Николе) го реализира проектот „Работи на себе за да можеш да им помогнеш на другите!!!“ во согласност со договорoт за грантирање бр. 11/126/1-2019 од 13.05.2019 година. Проектот е во склоп со повикот од проектот за „Транспарентност и отчетност на граѓанските организации“, во рамки на програмата „Одржливо граѓанско…