Презентација на противпожарна опрема и возила – ДЗС

Презентација на противпожарна опрема и возила – ДЗС Учество на 9 членови на ДПД Свети Николе на денот за презентација на противпожарна опрема во Скопје  ( паркинг простор на спортска сала Борис Трајковски). Настанот го организираше и спроведе Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија.

повеќе детали

30 години германско-македонска соработка

„30 години германско-македонска соработка“ На покана од Германската амбасада Скопје, а по повод „30 години германско-македонска соработка“, ДПД Свети Николе ја презентираше донираната противпожарна опрема и возило (CF MOTO 850ccm) од страна на амбасадата пред присутните граѓани, организации и институции. На настанот кој се се оддржа на 17.09.2022 година во Градски парк (Школка). Донираната опрема…

повеќе детали

Донација на клима уред

Огромна благодарност од целокупното членство до нашиот брат Видан Насков, Bjästaskolan и Ulf Thors од Кралството Шведска, за континуираната поддршка за подобрувањето на условите за работа на нашето хумано друштво!!!

повеќе детали

Пожар во Берово

Доброволното противпожарно друштво Свети Николе денес поставија наменски базен за полнење на хеликоптерското ведро (техника што минатат година Австриците и Словенците ја практикува, а која што е и тоа како застапена на шумски пожари). Со овој нивен потег се скратува времето за полнење на ведрото на хеликоптерот со што побрзо и почесто може да се…

повеќе детали

Учество на обука за заштита и спасување од пожари на отворен простор

Во периодот од 31.05 2022 до 02.06.2022  година, ДПД Свети Николе учествуваше на Основна обука за заштита и спасување од пожари на отворен простор реализирана од страна на Дирекција за заштита и спасување на Македонија. Во рамките на изведената обука освен вработените во ДЗС беа ангажирани и Тимовите за брз одговор, учесници од Црвениот Крст…

повеќе детали

Техничка интервенција – извлекување на отпадна вода

На ден 03.05.2022 година екипа на ДПД Свети Николе беше на техничка интервенција за извлекување на отпадна вода и фекалии од пречистителна станица – Свети Николе.   Отвори видео на следниот линк: https://www.facebook.com/dpd.org.mk/videos/285528397127419

повеќе детали

Посета на противпожарната станица на ОКТА АД Скопје

Денес, 11.03.2022 год..членови на ДПД Свети Николе беа во работна посета на противпожарната станица на ОКТА АД Скопје. На посетата беа презентирани противпожарните возила и целокупната противпожарна и материјално-техничка опрема со која располага оваа противпожарна станица. Исто така преку показна вежба, пожарникарите  го демонстрираа начинот на работа и пристапот при интервенција. На посетата исто така…

повеќе детали

Донација на ПВЦ прозори и ПВЦ врата

Огромна благодарност за донацијата од страна на општествено одговорната компанија “АЛЕКС Прозори” – Свети Николе. Со оваа донација, која се состои од осум ПВЦ прозори и една ПВЦ врата, сменети се сите прозори и влезната врата на целиот спрат.

повеќе детали

Посета во резиденцијата на британската амбасадорка

Посета во резиденцијата на британската амбасадорка, нејзината Екселенција Рејчел Галовеј, за поддршка и развој на доброволните противпожарни друштва во Македонија како и идна продлабочена соработка со противпожарниот сектор од Обединетото Кралство. * https://mobile.twitter.com/RGallowayUK/status/1478747678347567108?fbclid=IwAR3GqL6CtOUzKP7onvmrV2RAawtOUjfrzUV4-YsoakQOBGkbYr4YULARXkY  

повеќе детали

Примопредавање на софистицирана ПП опрема

Како резултат на проектот подржан од страна на Германската амбасада во Скопје за набавка на нова софистицирана ПП-опрема во 2021 година, истата беше предадена на 12 јануари 2022 година од страна на амбасадорката на Сојузна Република Германија во Скопје Анке Холштајн. Повеќе информации на следниот линк: https://dpd.org.mk/donatsija-za-tri-dobrovolni-protivpozharni-drushtva/  

повеќе детали

Донација на машина за перење алишта

Огромна благодарност до нашиот брат Видан Насков, Bjästaskolan и Ulf Thors од Кралството Шведска кои континуирано не’ поддржуваат во изминатите 10 години преку зголемување на капацитетите на друштвото за подобрување на условите за работа на нашето членство!

повеќе детали

Донација за три доброволни противпожарни друштва

На 22.10.2021 г. амбасадорката Анке Холштајн и претседателите на ДППД „Свети Николе“, Благој Тосевски, ДППД „Бајрам Мифтари“, Артан Демири и ДППД „Дојран“, Стојанчо Шулев потпишаа договор за донација на техничка и заштитна опрема во вредност од 22.900,- евра. Амбасадорката Холштајн нагласи:  „Волонтерството е китот на едно општество“ и им се заблагодари на доброволните пожарникари за нивната…

повеќе детали

Работилница

Во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦM- МАК-02, на ден 17.07.2021 во Општина Свети Николе се одржа работилница на која се поднесе иницијатива за формирање на Мрежа на доброволни противпожарни друштва, со цел организирано застапување пред надлежните државни институции во насока на…

повеќе детали

Донација на противпожарни шлемови

Голема благодарност за донацијата од 7 противпожарни шлемови Rosenbauer HEROS Xtreme до нашиот член Дуле Душановски, кој работи и живее во Кардиф, Велс – Велика Британија. Благодарност и до South Wales Fire and Rescue Service каде што е пожарникар.

повеќе детали

Работна посета во ДПД Дојран

На ден 11.06.2021 година се одржа работна посета во ДПД Дојран. Како и во претходните посети во доброволните противпожарни друштва, во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, беше спроведена анализа за работата, активностите и капацитетите на ДПД Дојран. На средбата беше разговарано…

повеќе детали

Работна посета на ДПД „Еко Фап“ Охрид

На ден 04.06.2021 година делегација на ДПД Свети Николе беше во работна посета во ДПД„ Еко Фап“ Охрид во која беше спроведена анализа на доброволното противпожарно друштво како дел од проектот  “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02,. На средбата беше разговарано и за понатамошната соработка…

повеќе детали

Работна посета во ДПД Новаци

На 28.05.2021 година, по посетата во ДПД Демир Хисар беше остварена средба со градоначалникот на општина Новаци.  На средбата беше презентирана работата и активностите на ДПД Свети Николе,  како и иницијативата да се формира доброволно противпожарно друштво во општина Новаци со цел навремено и ефикасно реагирање во случај на пожари и други елементарни непогоди. На…

повеќе детали

Работна посета во ДПД Демир Хисар

Во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, на ден 28.05.2021 во Општина Демир Хисар се одржа работна посета во Доброволното противпожарно друштво „Демир Хисар“. На средбата беше разговарано за работата на друштвата, за нови иницијативи во областа на заштитата и спасувањето…

повеќе детали

Промоција на новоформирано ДПД „Сашко Гешовски“ Кавадарци

На ден 06.05.2021 година делегација на ДПД Свети Николе присуствуваше на отворањето на новото Доброволно противпожарно друштво „Сашко Гешовски“ во Кавадарци. Исто така во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, беше спроведена анализа на новоформираното друштво. На средбата беше разговарано и за понатамошната…

повеќе детали

Работна посета во ДПД „Горици Оператива“ Конче

Во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, на ден 18.03.2021 во Општина Конче се одржа работна посета во Доброволното противпожарно друштво „Дпд Горици Оператива“. На средбата беше разговарано за работата на друштвата, за нови иницијативи во областа на заштитата и спасувањето…

повеќе детали

Работна средба во Центарот за управување со кризи

На ден 12.03.2021 год во просториите на Центарот за управување со кризи се одржа работна средба со в.д. директорот на ЦУК Стојанче Ангелов и претставници на Доброволното Противпопожарно Друштво (ДПД) од Свети Николе На состанокот, претставниците на ДПД го информираа в.д. директорот Ангелов за остварените активности во делот на превенција и справувањето со разни ризици…

повеќе детали

Работна посета во Битола

Во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, на ден 25.02.2021 во Битола се одржаа работни посети во  Доброволното противпожарно друштво “Архангел” и  Доброволното противпожарно друштво  “Феникс”. На средбата беше разговарано за работата на друштвата, за нови иницијативи во областа на заштитата и спасувањето од пожари и други непогоди…

повеќе детали

Донација на ПВЦ прозор

Голема благодарност за донацијата на ПВЦ прозор од страна на општествено одговорната компанија „АЛЕКС Прозори“ – Свети Николе.  Градежните работи, обшивање со стиропор, глетување, бојадисување, како и монтирање на ролетните, беа реализирани од страна на членовите на ДПД Свети Николе.

повеќе детали

Работна посета во ДПД „Бајрам Мифтари“ Чаир

Во рамките на проектот “Доброволните противпожарни друштва, активни опшествени чинители”, финансиски подржан од Civica Mobilitas од програмата Мали грантови ЦК- МАК-02, на ден 05.02.2021 во Доброволното противпожарно друштво “Бајрам Мифтари” Чаир се одржа работна посета. На средбата беше разговарано за работата на друштвата, за нови иницијативи во областа на заштитата и спасувањето од пожари и…

повеќе детали

Ковид-19

СПРАВУВАЊЕ СО КОВИД-19: Нашата организација од првиот ден по прогласувањето на пандемија со Ковид-19,  ги стави сите свои материјално-технички и човечки ресурси на располагање на Кризниот штаб и Градоначалникот на општина Свети Николе во процесот на директна здраствена заштита на населението, преку изработка на  3  контролни пункта на влезовите на градот Свети Николе со автоматски…

повеќе детали